вторник, 26 януари 2016 г.

За ендоваскуларните хирургия и процедури (история на възникването им, начини за извършването им и резултатите от тях)

Част 1
Въведение в ендоваскуларната хирургия

Днес ендоваскуларната хирургия се дефинира като форма на минималноинвазивна хирургия, позволяваща достигането и лечебното въздействие върху променените артериални и венозни съдове във всички области на човешкото тяло. За осъществяването им  най-често се използва пункционен достъп през феморалните (в ингвиналната гънка) и брахиални (в лакътната ямка) артерии. В последните десет години на 21 век технологиите наложиха мощно развитие на ендоваскуларните процедури и днес в съдовата хирургия на водещите европейски държави и САЩ те заемат изключително  висок дял от провежданите интервенции. Много често в съвременната съдовохирургична практика се налага и извършването на така наречените хибридни операции – едноактни интервенции в които част от процедурите върху кръвоносните съдове се извършват по класическият отворен метод, а другата  - чрез извършване на ендоваскуларни процедури. И двата вида интервенции осигуряват много добри резултати, съчетани с минимална травма за пациента и възможно най-къс болничен престой.
История на ендоваскуларната хирургия
Всичко започва с артериографията - изследването, което позволява да станат видими патологичните изменения в кръвоносните съдове – запушвания (тромбози) и стеснения (стенози).
Артериографията представлява метод за вкарване (най-често чрез пункция и вкарване на катетър в кръвоносният съд) на контрастно (видимо за рентгеновите лъчи) вещество в артериалните съдове, което ги изпълва и визуализира измененията в тях. Изследването позволява както поставянето на диагноза,  така и планиране на адекватно лечение от съдовите хирурзи.
За първата извършена ангиографска процедура съобщава Barney Brooks през 1924 г.  

                                    Д-р Барни Брукс - лекарят извършил първата ангиография
Той публикува резултати от три ангиографии на артерия феморалис, чиято  цел е била да определят нивото на предстоящата ампутация при изследваните пациенти 
В Португалия през 1927 г. , Egas Moniz извършва първата ангиография на каротидна артерия.
През 1929 година в Париж, португалският уролог Reinaldo Dos Santos изнася доклад пред Асоциацията на френските хирурзи  в който описва своят клиничен опит с 300 транслумбални аортографии – метод позволяващ изобразяването на коремната аорта, нейните главни клонове и артериите на долните крайници.

                                                              Рейналдо Дос Сантос
Всички тези първи опити за изобразяване на кръвоносните съдове дават лоша визуализация поради инжектирането на недостатъчно количество контраст и бързото му разреждане от движещата се в тях кръв.


Големият пробив в ангиографските изследвания идва след въвеждането на селективната ангиография с катетър, 
                       Ангиография на коремна аорта, чрез въведен катетър в артерия феморалис

въведена за първи път от шведът Sven-Ivar Seldinger през 1952 г. 
                                                                Свен-Ивар Селдингер
Този метод позволява селективно изследване на кръвоносните съдове в различните части на човешкото тяло.
Изхождайки от регистрираните изменения в артериалните съдове, De Bakey развива тезата за сегментното засягане на кръвоносните съдове от атеросклерозата – идея, върху която е реализирана цялостната концепция за байпас операциите в съдовата хирургия.
Патентованият през 1962 г. от Thomas Fogarthy балонен катетър за вадене на тромби от запушените съдове e знаков признак за наближаването на нова ера в лечението на съдовите заболявания. Приблизително по същото време Charles Dotter от Орегон,  САЩ достига до идеята да монтира балон върху катетър, който при раздуването си в стеснената артерия да я разшири. 
                            Чарлз Дотър - бащата на съвременните ендоваскуларни процедури
През 1963 г. той извършва първата дилатация (разширение) на стеснена феморална артерия с предложеното от него устройство. Резултатите си публикува през 1964 г. в статията Transluminal Treatment of Arterial Obstruction публикувана в списание Circulation, November (1964, Vol. 30, pp. 654-670), в която описва 10 клинични случая и и влиза в историята като бащата на интервенционалните (ендоваскуларни) процедури.

Ангиографии на първата ендоваскуларна дилатация на артерия феморалис - от ляво надясно - преди интервенцията, непосредстевно след процедурата, 6 седмици по-късно - за пациента отличен резултат.