неделя, 4 октомври 2015 г.


Ендоваскуларните (“безкръвни”) операции на кръвоносните съдове са
най-актуалната тема в света
“Здравна поща”, 5-11. 10. 2015, XV, бр. 40 (807)
Мадлен Пеева

Преди  броени дни Доц. Димитър Петков се завърна от португалският град Порто, където участвува в Годишният конгрес на Европейското дружество по съдова хирургия (ESVS).
За "Здравна поща" той разказа впечатленията си от научният форум и най-новите тенденции в съдовата хирургия.

Доц. Петков, кои бяха водещите теми на конгреса тази година?
Тази година тя беше само една – ендоваскуларните (“безкръвни”) процедури. Преобладаващата част от докладите бяха в тази област. За презентациите, свързани с новостите при този вид лечение и тези от типа “как правя това”, изнесени от най-големите специалисти в света, беше трудно да се намери място. Новината, че по брой в някой държави ендоваскуларните процедури вече надвишават класическите, не може да не ни радва. Така че, посоката е една – ендоваскуларно лечение винаги, когато е възможно.


Лично за вас, кое беше най-интересното събитие на конгреса?
Това беше обучението ми в уоркшопа “Ендоваскуларно (“безкръвно”) лечение на аневризмите на коремната аорта (EVAR)”. Той беше само за лимитиран брой участници, отговарящи на определени изисквания. На него бяха представени най-модерните (четвърто поколение) съдови протези, използвани при този вид интервенции. По време на обучението бяхме запознати с новите технологии за производството им, както и с особеностите за поставянето на различните устройства при изключването на аневризмата от кръвния ток. Не мога да не изразя изключителното си задоволство от факта, че практическото ни обучение беше под непрекъснатият индивидуален контрол и напътствия на нашите тютори – водещите европейски специалисти в областта на EVAR.
Обучението беше важно и от друга гледна точка – очакваме НЗОК да започне да покрива стойността на тези ендопротези и в България. Ние трябва да сме готови при първа възможност, ендоваскуларното лечение на аневризмите на коремната аорта да стане реалност и в нашият град и регион.
Тренажорите, на които се провеждаше обучението за EVAR
Изхождайки от това, което видяхте и научихте от този престижен форум бихте ли се ангажирали с мнение как се развива българската съдова хирургия?

 За съжаление все още в малко клиники и отделения по съдова хирургия нещата вървят в правилната посока – повече ендоваскуларни процедури при лечението на артериалната и венозна патология, по бърза възстановяване на пациентите, по-малък болничен престой и разходи. Определено мога да заявя, че в нашето отделение ние категорично следваме тази световна тенденция. Още от създаването на структурата ни, основна задача е развитието и популяризирането на ендоваскуларните процедури при лечението на артериалните и венозни заболявания.  Считам, че в това отношение визията на нашият екип се потвърди за пореден път и от приключилият преди дни конгрес на ESVS. Останалото е много работа.

Изгледи от красивият Порто