неделя, 20 септември 2015 г.

Уоркшоп за ендоваскуларно лечение на артериални съдови лезии на долните крайници “Advances in the treatment of complex SFA lesions”

През изминалата седмица екипът на Отделението по съдова хирургия и ангиология участвува в уоркшопа Advances in the treatment of complex SFA lesions”. За участие в него бяха поканени ограничен брой от най-добрите специалисти в областта на ендоваскуларното (“безкръвно”) лечение на артериалните заболявания в страната.
Обучението беше проведено лично от Д-р Ралф Лангхоф, Завеждащ центъра за съдови заболявания (Sankt Gertrauden-Krankenhaus) и преподавател в Humboldt-Universitat, Берлин.

Програмата включваше теми, касаещи ендоваскуларните диагностика и лечение на стенозите и тромбозите (стесненията и запушванията) на суперфициалната бедрена артерия, какви подходи за лечение на тези лезии да изберем, приложението и резултатите от използването на покритите с медикамент балони (DEB, DCB) при лечението на артериалните заболявания на долният крайник.

Особено внимание беше отделено на нестандартните подходи при трудните за ендоваскуларното третиране лезии с тази локализация, както и на ретроградните достъпи за постигане на оптимален лечебен ефект. Всички презентации бяха отворени за дискусии, в които активно участвуваха поканените специалисти. След обсъждането на всеки пациент Д-р Лангхоф извършваше различни ендоваскуларни процедури, които бяха наблюдавани в реално време от всички участници, а подходът за избор на определен лечебен алгоритъм  беше съобразен с оформилото се становище за лечебно поведение.


Голям интерес предизвика и представеното защитно облекло “Zero Gravity” -  революционно решение за предпазване на лекарите, извършващи ендоваскуларни процедури, от рентгеновото излъчване. Изключителният инженерен подход позволява на специалистите да използват това защитно облекло без да получават и грам натоварване на костната си система, което е неизбежно при използване на широко разпространените към момента защитни облекла, тежащи до 12 кг.