понеделник, 28 септември 2015 г.

25 години от първата успешна ендоваскуларна операция за лечение на аневризма на коремната аорта (EVAR)

На 7 септември 1990 г. 70 годишен пациент със силна болка в гърба, дължаща се на 6 сантиметрова аневризма на коремната аорта, претърпява първата в света успешна ендоваскуларна интервенция за лечение на  това заболяване (EndoVascular Anurysm Repair – EVAR), а двамата лекари извършили процедурата в Аржентина – Хуан Пароди и Жулио Палмас влизат завинаги в историята на медицината.
                                         Д-р Хуан Пароди 

Пътуването на Хуан Пароди към “Залата на славата” на световната медицина започва още когато е на 34 години. По това време той развива първоначалната си виждания за ендоваскуларно (от вътрешната страна на съда) лечение на аневризми на коремната аорта (ААА), но идеята му не получава развитие.
Концепцията за прилагане на ендолуменна техника при лечението на ААА стартира през 1976 г. Пароди обсъжда идеите си с Жулио Палмас – рентгенологът изобретил Palmaz stent и оттогава те неуморно развиват тази концепция. 
                                      Д-р Жулио Палмас

Екипът им е лишен от всякаква подкрепа. Всички инженерни решения по създаването на ендопротеза за имплантация в коремните аортни аневризми те финансират със собствени средства. Изработените модели имплантират експериментално на кучета, като резултатите им дават все по-големи надежди.
В края на август 1990 г. Д-р Пароди получава странно обаждане:
-Обажда се Президентът на Аржентина. Моите специални служби ми съобщиха, че разработвате нов метод за лечение на аневризмите. Аз имам братовчед с аневризма на коремната аорта и множество други заболявания. Бих искал да ви помоля да приложите този метод при неговото лечение.
Така на 7 септември 1990 г. братовчедът на аржентиският Президент става първият пациент преживял успешно EVAR.
Извършихме интервенцията под местна анестезия и пациентът я понесе много добре. В същият ден беше опериран и друг пациент с аневризма на коремната аорта, но по отвореният метод. Когато минахме да видим двамата оперирани в реанимация, нашият пациент вечеряше, а другият още беше на апаратно дишане.” – си спомня Пароди.
Историческата aнгиорафия, увековечаваща първата успешна EVAR

След извършването на първата EVAR Хуан Пароди извършва EVAR и във Нанси, Франция и Ню Йорк, САЩ (1992). В последствие той неуморно презентира методиката си в цял свят. Днес EVAR e средство на избор за лечение на абдоминалнит аневризми в цял свят.
По повод на 25 годишнина от първата в света EVAR Пароди споделя:
“Ние все още имаме нерешени проблеми – ендоликовете, руптурите, но съм твърдо убеден, че постепенно ще решим и тях. Оптимист съм, защото знам, че с всеки изминат ден ние ще правим тези процедури по-добре!”

За публикацията са използвани материали от "Vascular News", September, 2015