понеделник, 13 юли 2015 г.

Нови възможности за диагностика и ендоваскуларно лечение на съдовите заболявания дава използването на въглероден двуокис (СО2).


Йод базираните контрастни вещества са изключително разпространени и позволяват рентгенова визуализация на различни кухинни органи и кръвоносната система на човешкото тяло. Те са високомолекулярни съединения с голям вискозитет и при употреба за съжаление увреждат най-често бъбреците. Използването им при пациенти с бъбречна недостатъчност с различен произход (диабетна, възпалителна, контрастно индуцирана нефропатия и др.) или с доказана алергия към йодни препарати и хипертония е с висок риск.
През 70-те години в САЩ започва разработването на ново контрастно вещество - въглероден диоксид (CO2). Очакванията са, че то ще позволи извършване на безопасни контрастни изследвания при високорискови пациенти с непоносимост към йод и/или бъбречна недостатъчност. Постепенно технологията се развива, но основен проблем остава дозирането на количеството газ при извършване на контрастното изследване.
авлизането на цифровите технологии в образната диагностика и усъвършенствуването на възможностите за прилагането на СО2 като контрастно вещество, позволи използването му за извършване  на ангиографии (контрастни изследвания, установяващи наличието на  стеснения и запушвания на артериалните кръвоносни съдове). Газът има огромно предимство при пациенти със свръхчувствителност към йодните контрастни вещества, с бъбречна недостатъчност, диабетна нефропатия, хипертония, високи креатинин и урея, контрастно индуцирана нефропатия.
След инжектиране в кръвоностната система поведението на CO2 е напълно различно от това на йодният контраст. Липсата на вискозитет позволява значително по-добро контрастиране на колатералната мрежа и на изолирани проходими участъци на артериалната система. Характерно за ангиографските изображения с СО2 е че са визуализират като негативни, за разлика от тези при инжектиране на йод базиран контраст.

В кръвта на човека СО2 е 20 пъти по-разтворим от кислорода. Елиминирането на въглеродният двуокис от тялото е много бързо и се извършва чрез издишването му през белите дробове при доказана липса на негативен ефект върху бъреците.

СО2 се прилага все по-широко в съдовата хирургия, тъй като прилагането на газовата ангиография e възможно само за диагностика и ендоваскуларно лечение на съдова патология под диафрагмата – абдоминална аорта и нейните главни клонове – ренални и илиачни артерии, артериите на долните крайници и диабетни артериопатии под коляното дължащи се на диабет.



За разлика от контрастните вещества на йодна основа, СО2 се излъчва веднага от организма и спестява на пациента и лекарския екип редица процедури, свързани с медикаментозната профилактика на контрастно индуцираната нефропатия.
Отделението по съдова хирургия и ангиология в МБАЛ “Тракия” вече разполага с най-съвременният СО2 инжектор (“Angiodroid”) за диагностика и ендоваскуларно лечение на стенозите и тромбозите (стесненията и запушванията) на артериите в човешкото тяло. Използването на СО2 при извършване на ангиографските изследвания вече категорично се налага като стандарт при нашите пациенти,  нуждаещи се от  този вид диагностика и лечение на съдовата патология.