понеделник, 8 юни 2015 г.

Хроничната Венозна Болест засяга все по-често млади хора


“Здравна поща”, 08 – 14.06. 2015 г. Година XV, бр. 23(790)
Мадлен Пеева
Доц. Д-р Димитър Петков, д.м, Началник на Отделение по съдова хирургия и ангиология, МБАЛ “Тракия”, Стара Загора
Доц. Петков, защо точно през пролетта се провеждат профилактичните прегледи за диагностика на Хроничната Венозна Болест (ХВБ)?
С настъпването на пролетта и повишаването на температурите оплакванията на пациентите с Хронична Венозна Болест (ХВН) нарастват.  Част от хората за първи път обръщат внимание на появилите се по краката им разширени вени и започват да търсят лекарска помощ. С увеличаването на градусите тежестта, напрежението, отоците и размерите на разширените вени прогресират. В някой от случайте се отварят и типичните венозни язви, разположени над вътрешният глезен. Именно това е водещата причина провеждането на ежегодните профилактични прегледи за диагностика на ХВБ да е през пролетта.
Има ли някакви тенденции около ХВБ, които установиха  станалите вече стандарт ежегодни профилакични прегледи?
Определено вече има доказани факти, които са оформили профила на българският пациент с ХВБ и които ни помагат да бъдем по-ефективни в диагностиката и лечението му. Българинът все по-добре познава симптомите на заболяването.  В преобладаващата част от случайте е информиран задоволително за прилаганите диагностични подходи, както и за лечението му с най-съвременните средства – ендвенозна лазерна и радиофреквентна аблация и склеротерапия. Като изключително положителен елемент в поведението на нашите пациенти отчитам нарастналото  активно отношение към заболяването и активното търсене на специализирана медицинска помощ за провеждане на адекватно лечение. За съжаление има и факти, които не са положителни, но трябва да ги приемем и да се съобразяваме с тях. Един такъв важен елемент от спектъра на заболяването е подмладяването му. Разширените вени все по-често  се диагностицират сред младите хора в активна възраст. Също така бих искал да отбележа, че докато преди няколко години сред децата до 15 годишна възраст ХВБ беше изключително рядкост, днес в кабинетите все по-често преглеждаме деца с това заболяване.
Как вашият екип ще се включи в националната кампания за диагностика и лечение на ХВБ?
Както всяка година, така и през тази кампания екипът ни ще бъде един от водещите в страната. Предвиждаме да проведем кампании в Стара Загора, Казанлък и Раднево, като безплатните прегледи ще се извършат от водещите ни съдови хирурзи. На 8, 9 и 10 юни в Стара Загора прегледи ще извърши Доц. Димитър Петков. В Раднево Д-р Иван Тенев вече преглежда в Медицински Център 1, а в Казанлък Д-р Антон Елкин, ще извърши прегледи в МЦ “Мазалат”.
Информация за кампанията ни можете да намерите на www.venite.bg и на фейсбук страницата на Отделението по съдова хирургия и ангиология.
Изхождайки от големият ни опит, натрупан в предходните години, сме убедени, че кампанията ни и тази година ще помогне на много хора да решат проблемите си с хроничната венозна болест.