понеделник, 20 април 2015 г.

Кардиометаболитна академия 18-19 април, 2015 г, Поморие


На 18 и 19 април в Поморие се проведе поредното събитие на “Кардиометаболитна академия за общопрактикуващи лекари”.
Програмата включваше две сесии:
1 сесия – “Метаболитни и съдови нарушения – клиника и терапевтичен подход” с модератор Доц. Д-р Димитър Петков, д.м.
2 сесия – “Кардиометаболитен профил на нискодозираната комбинация от бета-блокер и дуретик” с модератор Д-р Мариана Контева

Доц. Димитър Петков изнесе и лекция на тема “Периферна артериална оклузивна болест – диагностика и лечение. Препоръки на клиничното ръководство на БНДСЕХА”.

Ето и акцентите на изнесената лекция:

Периферната артериална болест (ПАБ) е сборно понятие за група заболявания, които водят до:
Прогресиращи стенози и/или тромбози на артериалните съдове, като ПАБ може да бъде хронична или остра.
Хроничната артериална недостатъчност на крайниците (ХАНК) представлява клиничен израз на хронична диспропорция между необходимостта от кислород и доставянето му в тъканите на крайника и се дължи на намален магистрален артериален кръвоток (артериална тромбоза и/или стеноза).
През 2012 г. у нас бе създаден Национален епидемиологичен регистър за ПАБ. Той включва 4977 високорискови българи. Периферна артериална болест е налице при 35.2% от тях. По-голяма е честотата при мъже, пушачи и в напреднала възраст. ИБС имат 16.6% от пациентите с ПАБ, а 14.9% – МСБ.
Рисковите фактори за развитие на атеросклероза са валидни и при ПАБ:
Тютюнопушене, Диабет, Хипертония, Дислипидемия, повишени нива на С-реактивен протеин.
Критичната исхемия на крайника е изява на ПАБ с типична хронична исхемична болка в покой и/или увреждане на кожата (исхемични язви некрози, гангрена).
Необходими изследвания за поставяне на диагнозата са:
Ангиологичен статус, Доплерсонография, Компютърно Томогрофска Ангиография и/или Пункционна ангиография.
Лечението на пациентите включва:
Спиране на тютюнопушенето, индекс на телесна маса ≤25 kg/m2, нискохолестеролова  диета, контрол на артериалното налягане, контрол на липидния профил, контрол на диабета, перманентен контрол от съдов хирург или ангиолог.
Медикаментозно лечение на клаудикацио интермитенс
Прилагат се Cilostazol, Naftidrofuryl (Дузодрил) , Pentoxifylline (Агапурин).
Aнтиагрегантната терапия с ацетилсалицилова киселина или clopidogrel  се прилага за намаляване на риска от инфаркт на миокарда, инсулт  и съдова смъртност при хора с ПАБ.
Ендоваскуларните процедури и оперативното лечение са индицирани за пациенти с късо клаудикационно разстояние и критича исхемия на крайника, заплашваща с неговата загуба, като трябва да е налице задоволително отношение полза–риск. Най-често прилаганите процедури са: дилатация на стенозите с медикамент излъчващ балон, стентиране или байпас.
Профилактика на ПАОБ включва: движение, контрол на рисковите фактори, редовно посещение при ОПЛ, насочване на всички рискови пациенти към съдов хирург и ангиолог за скрининг, оценка и последващо поведение.