петък, 6 март 2015 г.

Нови хоризонти в лечението и профилактиката на Дълбока Венозна Тромбоза и Белодробна Тромбоемболия с dabigatran etexila бяха представени на национален форум в Правец.

Новите показания на dabigatran etexilate за лечение на дълбока венозна тромбоза (ДВТ) и белодробен тромбоемболизъм (БТ), както и за превенция на рецидивиращи ДВТ и БТ при възрастни пациенти, бяха одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) още в средата на 2014 г. От м. януари 2015 г., лечението с dabigatran etexilate за тези две индикации е налично и в България и се реимбурсира от НЗОК.



Над 150 медицински специалисти - съдови хирурзи, ангиолози и пулмолози от цялата страна взеха участие в националният симпозиум, на който, бяха представени данни за новите показания за приложение на dabigatran etexilate при пациенти с дълбока венозна тромбоза (ДВТ) и белодробен тромбоемболизъм (БТ). Форумът се състоя през м. февруари 2015 г. в гр. Правец.


Доц. Димитър Петков изнесе лекция на тема – "Тежест на дълбоката венозна тромбоза и лечение на ДВТ: Какво постигнахме до момента?"


„В България, броят на регистрираните пациенти с ДВТ е между 10 000 и 16 000 души годишно, като 80 до 90% от случаите на ДВТ водят до развитие на БТЕ. От регистрираните 10 000 пациенти с БТЕ, при 5500 от тях изходът е бил смъртоносен“, според последни данни, цитирани от доц. д-р Димитър Петков, началник отделение по съдова хирургия и ангиология към МБАЛ „Тракия”, Стара Загора, Медицински Факултет, Тракийски Университет, Стара Загора.
Освен това, БТ е следствие на ДВТ и е водеща причина за смърт, която в лечебните заведения може да бъде предотвратена. „Високият процент на смъртност при ДВТ и БТЕ показва, че венозният тромбемболизъм (ВТЕ – събирателен термин за ДВТ и БЕ), убива над 370 000 души в Европа всяка година, което е повече от всички смъртни случаи поради СПИН, рак на гърдата, рак на простатата и смъртни случаи, предизвикана от пътни произшествия, комбинирано“, каза още доц. д-р Петков.

Цялата публикация на електронната медия "Здравен навигатор" можете да видите ТУК