понеделник, 2 февруари 2015 г.

„Черноморски Фронт – Здраве”, 22.01.2015 г.

Тази година ще по-добра за пациентите със съдови заболявания

Има ли добри новини за лечението на съдовите заболявания в новият Национален Рамков Договор за 2015 г?
Считам, че тази година има добри новини около ендоваскуларното („безкръвно”) лечение на съдовите заболявания в България. Въпреки, че промените не са достатъчно радикални трябва да изразя задоволство от промяната,  позволяваща използване на повече имплантанти (стентове) по време на една процедура спрямо предходните години.  Новите промени ще позволят да се подобри качеството на лечението при пациентите с артериални заболявания, да се снижи броят на хоспитализациите в страната и да се оптимизират разходите за лечение на тези болни.
Доближаваме ли се до световните стандарти при лечението на артериалните заболявания?
Постепенно и у нас всички наложили се в световната практика методики ще станат стандарт в лечението на артериалните заболявания. За съжаление финансовото обезпечаване на ендоваскуларните процедури изостава, което е пречка за широкото им въвеждане. Както вече споменах има позитивни решения,   които надявам се ще стават все повече. Нерешен проблем остава поставянето по „безкръвен път” на изкуствен кръвоносен съд вътре в разширената аорта (аневризма). След тази процедура болният може да си тръгне от болницата до ден, два.  В Европа и САЩ това вече е рутинна процедура, но  в България въпросът за финансиране на тези устройства остава нерешен поради високата им цена. Трябва да ви уверя, че Ръководството на Българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология  и националните ни консултанти работят упорито в тази насока и се надявам в най-скоро време и този проблем да бъде решен.
Какво да очакват пациентите със съдови заболявания през новата година?
Пациентите ни трябва да очакват  както лечение с по-високо качество така и увеличаване на броят на ендоваскуларните („безкръвни”) процедури при лечението на артериалните и венозните заболявания, тъй като те все още са далеч от необходимият за страната брой. За съжаление част от съдовохирургичните звена все още  не са оборудвани достатъчно, за да извършват рутинно ендоваскуларни процедури и това ще наложи пренасочване на част от пациентите към клиники и отделения по съдова хирурургия с по-големи възможности в тази област. Надявам се съдовите хирурзи в болниците, в които към момента липсват условия за извършване на този вид интервенции, в скоро време да получат финансова и специализирана професионална помощ, за да осигурят на нуждаещите се най-съвременно лечение.