неделя, 19 октомври 2014 г.

Навлизаме в нов етап на безкръвните операции

"Здравна поща" бр. 41, 13 - 19.10. 2014 г.

Мадлен Иванова





В края на миналия месец в Стокхолм се проведе 28-та среща на Европейското Дружество по Съдова хирургия.
Участник в научния форум беше и доц. Д-р Димитър Петков, началник на Отделение по съдова хирургия в МБАЛ „Св. Иван Рилски”, Стара Загора.
Доц. Петков, какви са впечатленията от годишната среща на вашите колеги?
- Като цяло нещо революционно ново като техническо достижение, оперативна методика или медикамент не беше представено. Силно впечатление обаче направи агресивността при прилагането на ендоваскуларните („безкръвни”) операции, разширяването на индикациите им и подобрените резултати. Практически навлизаме в етап от развитието на този вид процедури, в който доста от нещата, които в близкото минало се считаха за трудни или невъзможни, благодарение на нарастналите технически възможности и опит на съдовите хирурзи в световен мащаб стават изпълними и ефективни. Разбира се говоря за водещите в това отношение световни школи, но именно за това са тези форуми – да получим знания и умения от най-добрите и да ги прилагаме в ежедневната си практика.


Как се съизмерва българската съдова хирургия с постиженията на колегите ви от Европа?
Българската съдова хиругия поизостава в областта на  прилагането на ендоваскуларните процедури. Но причината е недофинансирането на част от консумативите, които се използват. Така например при поставянето по безкръвен път на изкуствен кръвоносен съд вътре в разширената аорта (аневризма), болният си тръгва от болницата до ден, два. В Стокхолм отново се потвърди , че в цял свят това вече е рутинна процедура. В България въпросът за финансиране на тези устройства още не е решен, въпреки че Българското дружество по съдова хирургия работи упорито в тази насока. Разбира се, аз съм оптимист  и се надявам в скоро време този проблем да намери решение.



Вашето отделение е едно от водещите в страната и в лечението на венозните заболявания – какви са новостите в тази област?

И тук възможностите на ендоваскуларните процедури нарастват. Особен интерес предизвика лечението на тежките тромбофлебити с ендоваскуларни процедури – разтваряне на тромба с медикамент, последвано от поставяне на стент. Искрено се надявам в най-скоро време това да стане рутинна процедура и в България. Бих искал да изтъкна, че нашето отделение разполага с всичко необходимо за провеждане на тези процедури. Проблем остава финансирането им.