неделя, 29 юни 2014 г.

МИЛИОН И ПОЛОВИНА БЪЛГАРИ СА С РАЗШИРЕНИ ВЕНИ, А СЕ ЛЕКУВАТ САМО 40 ХИЛЯДИ



Вестник "Доктор", Брой 25 (638), 23 - 30. 06.2014 г.
Яна Бояджиева



В днешния брой на в-к „Доктор” ще припомним основните моменти от симптоматиката, лечението и профилактиката на варикозната болест и нейните усложнения. По темата разговаряме с доц. д-р Димитър Петков, д.м. – началник на отделение по съдова хирургия в болница ”Св. Иван Рилски” в Стара Загора и републикански консултант по съдова хирургия. Доц. Петков е член на дружествата по ангиология и съдова хирургия и флебология, на Българското дружество по ендоваскуларна терапия, както и на международни организации в тази област.

ХОРАТА НЕ СА ДОСТАТЪЧНО ИНФОРМИРАНИ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО ИЛИ НЕ МУ ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ, ОЧАКВАЙКИ ДА ОТШУМИ СЛЕД ВРЕМЕ                 

-         Доц. Петков, ние с вас и друг път сме обсъждали клиничната картина, лечението и профилактиката на разширените вени. Има ли нещо, което е важно да се научи по тази тема?
-         Интересното по тази тема е, че около милион и половина българи страдат от разширени вени, а се лекуват само 40 хиляди от тях.
-         Каква е причината?
-         Хората не са достатъчно информирани за заболяването и не знаят, че то прогресира непрекъснато.
-         Да припомним все пак първите признаци и симптоми на това състояние.
-         При разширени вени страдащият усеща тежест, умора, напрежение в крайниците като тези признаци нарастват в следобедните часове, появяват се и първите разширени вени.
-         Какво следва да предприемат?
-         Естествено, че е при подобни оплаквания е нужно да се вземат бързи мерки, за да се предотвратят усложненията. Т.е. да се консултират при специалист съдов хирург и съответно да се лекуват.
-         Да опишем с няколко изречения лечението на разширените вени? Предполагам то е комплексно?
-         Да, лечението е комплексно като задължителни са режимът, двигателната активност и приемът на специалните за болестта медикаменти – т.нар. венотоници. Важна част е използването на външна еластокомпресия (еластични чорапи). Най-ефективни са обаче лазерната аблация и склеротерапията – те са най-съвременните лечебни методи и са доказали високата си ефективност в цял свят.
-         Означава ли, че тези два съвременни метода се прилагат на по-късен етап от заболяването?
-         Когато се появи проблем, пациентът отива при съдов хирург, който след преглед решава какви изследвания са нужни и какво лечение трябва да се предприеме. Един добър специалист винаги преценява какъв точно лечебен план да предложи на своят пациент. Трябва да изтъкнем обаче, че все още в България тези най-съвременни методи на лечение се прилагат само в няколко центъра.
-         Какви са предимствата на лазерната аблация и склеротерапията?
-         Изключителната лекота с която ги понасят пациентите.
-         След приключване на лазерната процедура 
      болният става от операционната маса  
      и започва да ходи. Дори на другия ден спокойно може да бъде на работа. Склеротерапията също позволява на пациента да има нормална двигателна и спортна активност, както и работен режим веднага след процедурата. Докато при класическата операция нещата са доста по-сложни и възстановителният период е по-дълъг. 
-         Кога се налага класическа операция?
-         Когато заболяването е много напреднало и с останалите методики не може да се постигне задоволителен резултат.
-         Доц. Петков, предлагам да отделим повече внимание на усложненията на варикозната болест. Кои са най-често-срещаните?
-         Тромбофлебитът и появата на незарастващи рани по краката са най-честите усложнения на варикозната болест.
-         Може ли човек сам да заподозре, че развива тромбофлебит?
-         Първо да уточним – тромбофлебитът е два вида – на повърхностните вени и на дълбоките вени. Повърхностният тромбофлебит се проявява със зачервяване и втвърдяване на вената, съпроводени с болка. По-коварен е тромбофлебитът на дълбоките вени.
-         Защо?
-         Защото много често се проявява единствено с оток на подбедрицата или на целия крайник. Затова при появята на оток веднага трябва да се търси съдов хирург. В противен случай може да се стигне от откъсване на тромба, да се развие тромбоемболия и човекът да загине.
-         Разкажете по-подробно за това коварно състояние – дълбока венозна тромбоза.
-         Изключително разпространено и опасно заболяване. В страните от ЕС всяка година се регистрират 648 хиляди случая на дълбока венозна тромбоза като, забележете, при цели 67 на сто от тях се развива белодробна емболия. Белодробната емболия е най-тежкото усложнение на дълбоката венозна тромбоза и е причина за над 25 хиляди смъртни случая в Европа всяка година.
-         Аналогична ли е ситуацията в България? Има ли статистика?
-         В България липсва точна информация относно дълбоката венозна тромбоза и белодробната емболия. Но, да, по аналогия с данните от ЕС всяка година би трябвало да се регистрират около 16 хиляди случая на дълбока венозна тромбоза,
      последвани от над 5 500 смъртоносни белодробни емболии
      Това означава, че дълбоката венозна тромбоза е едно от водещите заболявания, предизвикващи смърт в нашата страна.  
-         Какви са провокиращите фактори за развитие на това коварно заболяване?
-         Обездвижване, травми и счупвания на крайниците, обезводняване, големи оперативни интервенции, продължителни пътувания със самолет и автобус, както и злокачествени заболявания. Болестта започва с образуване на тромби най-често във вените на подбедрицата, както вече споменах, като постепенно се засягат и други дълбоки вени, дори и тези в таза. В началото тромбите не са залепнали към венозната стена и опасността от откъсването и попадането им в белия дроб с последващо развитие на белодробна тромбоемболия е много голяма.
-         Какво усеща болният?
-         Първият и най-чест симптом е появата и прогресирането на оток в засегнатия крайник. Постепенно се появяват дискомфорт, напрежение, болка, синкаво оцветяване на кожата. Подкожните вени може да са разширени.
-         Може ли да се овладее това състояние и да не се стигне до белодробна емболия?
-         Може, ако при най-малкото съмнение болният потърси консултация със съдов хирург. При необходимост се извършва т.нар. доплерсонография на вените в засегнатия участък. След поставяне на диагнозата болните се лекуват в специализирано съдово-хирургично звено. Прилагат се т.нар. хепаринови препарати инжекционно. Изключително важно е в първите часове обездвижването на легло – предвид опасността от откъсване на тромби и попадането им в белия дроб. Впоследствие част от тези тромби „се разтварят”, а друга част постепенно се фиксират за венозната стена и така рискът от развитие на белодробна тромбоемболия постепенно намалява.