събота, 19 април 2014 г.

Започваме безплатни прегледи за разширени вени в новото отделение по съдова хирургия


“Здравна поща”, бр. 16, 19.04 - 27.04. 2014 г.
Мадлен Иванова


Доц. Петков, кога ще започнат безплатните прегледи за разширени вени тази година?
Традиционните безплатни прегледи за пациенти с разширени вени ще се проведат на 28, 29 и 30 Април в МЦ “III Поликлиника”. 
Целта на тези прегледи е да се обхванат все повече пациенти с хронична венозна болест (ХВБ) в работоспособна възраст. По време на прегледите ще бъде поставена не само диагноза на заболяването, но ще бъде обсъден и предложен оптимален план за лечение. Разбира се, че по отношение на лечебните процедури,  предимство ще имат най - съвременните минимално инвазивни методи - ендовенозната лазерна аблация (ЕВЛА) и склеротерапията - техники, с прилагането на които екипът на Отделението по Съдова хирургия към МБАЛ “Св. Иван Рилски” се е превърнал в един от лидерите в диагностиката и лечението на ХВБ в страната. Записването за прегледите за Стара Загора ще се извършва на телефон 042 988 969 от 22 Април и ще продължи до изчерпване на часовете за желаещите. 

Бихте ли казали няколко думи за отделението по съдова хирургия в новият корпус на МБАЛ “Св. Иван Рилски”?
Новото отделение ще разполага с  цялата гама от най-съвременна апаратура, необходима за диагностика на артериалните, венозни и лимфни заболявания. Тук не мога да не изтъкна, че преобладаващата част от апаратите ни са първите такива в България.   Много съм радостен, че откриването на болницата съвпада по време с провеждането на прегледите за разширени вени. По този начин на нашите пациенти ще бъде предложена диагностика на световно ниво.

А по отношение на лечението - какви са новите ви възможности?
Оборудването и привличането в екипа на нови специалисти по съдова хирургия ни позволява да лекуваме всички съдови заболявания в пълен обем. Трябва да подчертаем, че наложената от първият ден на създаване на отделението тенденция за въвеждането на всички най-съвременни диагностични и лечебни методики категорично ще продължи. При нас изключително ще се набляга на непрекъснатото внедряване на най-новите минимално инвазивни ендоваскуларни процедури (“безкръвни операции” на артериите и вените), използването на които ще е от изключителна полза за нашите пациенти, тяхното бързо възстановяване и връщането им към пълноценен живот.