понеделник, 20 януари 2014 г.

Хронична Артериална Недостатъчност на Крайниците
Част 2 - Диагностика

Изграждането на диагнозата започва с внимателното сваляне на анамнезата при пациентите с ХАНК. Адекватната оценка на оплакванията и анализа на рисковите фактори - стрес, наднормено тегло, неправилно хранене, наличие на други заболявания (високо кръвно налягане, диабет, прекрани инсулти и инфаркт), обездвижване са допълнителни аргументи. При свалянето на ангиологичният статус трябва да се обърне внимание на наличието и отсъствието на пулс на определените места за палпация на артериите, както и на наличието на трофични промени - опадване на космите, промяна в цвета на ноктите, рани или некрози в дисталните участъци на засегнатият крайник.
При всички пациенти трябва да се извърши ДоплерСоноГрафия (ДСГ) с измерване на  Периферното Артериално Налягане (ПАН) и изчисляване на Глезенно-Брахиален Индекс на налягането (Ankle Brachial Index - ABI).  Стойности на ABI под 0,9 категорично говорят за наличие на ХАНК, като снижаването на стойностите му подсказва прогресиране на артериалните лезии. В последните няколко години голяма популярност придоби цветната ДСГ (Colour  Duplex Doppler) при която се получава добра визуализация на увредените артериални съдове, а регистрираните промени могат да се проследяват неколкократно в динамика. (Снимка 1).
Снимка 1. ДСГ на артерии на долен крайник

Наличието на критична исхемия на крайника (III и IV стадий на ХАНК) е показание за извършване на контрастно изследване на артериите на засегнатия крайник.
Класическата ангиография се извършва чрез пункция на феморалната артерия  и вкарване на рентгено-контрастно вещество в аортата, засегнатият крайник или двустранно (Снимка 2).
Снимка 2. Ангиография на бифуркацията на аортата. Наличие на високостепенна стеноза в устието на дясна илиачна артерия и на лява илиачна артерия преди бифуркацията на дълбоката и повърхностна артерия.

С напредването на технологиите все по-широка популярност придобива Компютърно Томографската Ангиография (СТА). Тук също се използва вкарване на контрастно вещество, но по венозен път, а полученият образ е триизмерен и може да се върти в различни посоки, с цел получаване на максимално точна информация за вида на измененията в артериите на засегнатият крайник. Изследването позволява премахване на мускулите и костите от образа, както и на атеросклеротичните плаки (Снимка 3).
Снимка 3. СТ ангиография на аневризма на абдоминалната аорта.


След извършването на тези изследвания диагностичният процес практически е завършен и може да бъде обсъждано лечебното поведение при пациентите с ХАНК.