събота, 10 март 2012 г.


Повърхностен тромбофлебит

Повърхностният тромбофлебит представлява възпаление, обхващащо венозната стена и тъканите около вената, което се съпровожда с вътревенозна тромбоза.
Предразполагащите фактори за развитието на флебита са разширените вени на крайниците, многократните убождания на едно и също място, ужилвания и травми в съседство със засегнатия кръвоносен съд.
При развитието на това заболяване са наблюдават класическите симптоми на възпалението – болезненост по хода на засегнатата вена в съчетание със зачервяване и уплътнение по хода на венозния съд. С прогресирането на възпалителния процес вената става плътна (подобна на шнур при палпация) от развиващият се в нея тромботичен процес.  
Много често повърхностният тромбофлебит се развива в нелекувани разширени вени с дългогодишна давност и се нарича варикофлебит.
Най-опасното усложнение на повърхностният тромбофлебит е прогресирането на заболяването към сафено-феморалното съустие (там където повърхностната вена сафена се влива в дълбоката венозна система на долния крайник) Тромбът който се е образувал във вената, може да се откъсне, да попадне в дълбоката венозна система и от там в белият дроб, в резултат на което да се развие Белодробна Емболия (БТЕ, белодробен инфаркт). БТЕ е с особено тежка прогноза и често със смъртен изход, който може да настъпи за няколко минути (виж предходните публикации на тема „Дълбока Венозна Тромбоза” в блога).
Оставен без лечение повърхностният тромбофлебит има тенденция към прогресиране и обхващане на участъци разположени все по-близко до ингвиналната гънка.
При съмнение за развитие на повърхностен тромбофлебит консултацията съсъ съдов хирург е задължителна.
Диагнозата се поставя на базата на клиничната картина и проведените инструментални изследвания. Ултразвуковото изследване с 2D и 3D Doppler дава пълна представа за нивото на развитие на тромбозата във възпалената вена и ангажирането на сафено-феморалното съустие от процеса. Въз основа на резултатите от Доплеровото изследване  се определя и последващото поведение.
 Достигането на зачервяването по хода на засегнатата вена до бедрото (Снимка 1) е абсолютна индикация за оперативна интервенция по спешност – прекъсване на засегнатата вена и премахване на тромба в уститето на дълбоката венозна система.

Снимка 1. Изключително напреднал варикофлебит налагащ, оперативна интервенция по спешност

Прилагат се и нестероидни възпалителни медикаменти, нискомолекулярни хепарини.
След отзвучаване на възпалителният процес е необходимо в планов порядък да се извърши оперативна интервенция за премахване на засегнатите от процеса разширени вени с оглед превенция на рецидиви на повърхностният тромбофлебит и разивитие на БТЕ.

  1. А. Андреев, Съдови ваболявания, София, 2009
  2. Лозев И, Влиянето на предоперативното и интраоперативно триплекс доплерово изследване върху резултатите от оперативното лечение на ХВН на долните крайници. Докторска дисертация, София, 2009
  3. The Vein Book, John Bergan, 2007
  4. Vascular news, BIBA Publishing, June, 2011