понеделник, 13 септември 2010 г.

Остра Артериална Недостатъчност на Крайниците (ОАНК)


Острата Артериална Недостатъчност на Крайниците (ОАНК) е синдром при който е налице остра артериална исхемия (липса н кислород в тъканите), дължаща се на вензапно възникнало прекъсване на артериалния кръвен ток към мускулите разположени след мястото на развитие на инцидента. При неправилна диагноза и поведение при ОАНК съществува реална опасност от загуба на засегнатия крайник (ампутация). С напредване на времето може да се стигне дори до смърт на пациента, дължаща се на тежка интоксикация, в резултат на нахлуване в кръвообръщението и тъканите на целия организъм на токсични продукти от исхемичните тъкани, които увреждат функциите на бъбреците, сърцето и белия дроб (1).
Най-честите причини за развитието на ОАНК са:
- артериалната емболия (запушване на кръвоносните съдове от откъснал се тромб, чиито произход е от сърцето или от патологично променени съдове – аневризми и артериални плаки).
- Остра тромбоза на артериален съд – развива се на местата с патологични стеснения (стенози) и представляват внезапно запушване на увредения съд, особено при спадане на артериалното налягане(1).
- Артериална травма (ще бъде разгледана по-подробно в друга публикация).
Най-честите и характерни симптоми на ОАНК са:
- Внезапно настъпила остра и нетърпима болка в засегнатия крайник. Пациентите често могат да посочат точния час на началото на инцидента.
- Побледняване на кожата под мястото на запушване на артериалнияния съд, която придобива восъчно бял или синкав цвят.
- Пълна или частична загуба на двигателната активност на крайника – болният не може да движи пръстите и стъпалото, което прави придвижването на пациента трудно или невъзможно.
- Пълно или частично изчезване на кожната сетивност - при драскане и натиск върху кожата и пасивно движение на пръстите пациентите не усещат дразненето.
- Изпразване на видимите подкожни вени.
- Липса на артериален пулс (виж кратка антомия на кръвоносната система на човека – 2009 г.) под мястото на запушването (1,2,3).
Клиничната картина и описаните симптоми могат да са изразени в различна степен. Когато те са изразени по-слабо, това не бива да бъде причина за спокойствие. Исхемичните процеси при ОАНК са много динамични и ако не се предприемат съответните мерки в рамките на няколко часа може да се стигне до необратими промени в засегнатия крайник, което да е причина за последваща висока и инвалидизираща ампутация с цел спасяване на живота на болния.
Изключително важно е при наличие на осочените по-горе симптоми максимално бърза да се потърси преглед от съдов хирург, защото само той е в състояние да постави бързо точната диагноза и да предприеме съответните адекватни лечебни мероприятия. В процеса на поставяне на диагнозата е необходимо да се извърши и Доплерсонография, при която се регистрира отсъствие или наличие на много слаб ДСГ сигнал под мястото на запушването (1,2). Диагнозата ОАНК налага извършване на операция по спешност, при която запушеният кръвоносен съд се отпушва от наличния в него тромб. В друга част от случайте могат да се наложат допълнителни изследвания включително и ангиография и след преценка на получените данни да се премине към оперативното лечение. При подходящи пациенти към оперативното лечение може да се добави и интраоперативна периферна тромболиза, с цел подобряване на клиничните резултати от оперативната интервенция (1,2,3,4).
В заключение отново трябва да се подчертае, че ОАНК е изключително опасно и спешно за лечение състояние, при което при правилно и навременно лечение резултатите са много добри и крайниците на пациентите биват спасени в голям процент от случайте.

1. А. Андреев, Съдови заболявания. Съдова и ендоваскуларна хирургия, София, 2009

2. http://www.vasculardiseasemanagement.com/article/8395

3. http://www.ajsfulltextonline.com/article/S0002-9610(98)00163-9/abstract

4. http://www.springerlink.com/content/p5654qm26hu45328/