неделя, 29 ноември 2009 г.

Няколко думи за атеросклерозата

Атеросклерозата е заболяване на артериалната стена, при което е налице задебеляване на най-вътрешният и слой (http://en.wikipedia.org/wiki/File:RCA_atherosclerosis.jpg) което постепенно прогресира и в последствие се наблюдава запушване на увреденият кръвоносен съд. Като резултат на този процес се развива тъканна исхемия – липса на достатъчно количество кислород в кръвоснабдяваните от засегнатите артерии тъкани и органи.
Като правило заболяването обхваща всички съдове на човешкото тяло, но най-опасно е засягането на артериите на сърцето (исхемична болест на сърцето - ИБС), на тези кръвоснабдяващи мозъка (мозъчно-съдова болест – МСБ и инсулт), и на тези на долните крайници (Хронична Артериална Недостатъчност на Крайниците – ХАНК). Атеросклерозата протича по два типа – стенотично-облитеративна (с развитие на стеснения и запушвания) и дилатативна (с оформяне на разширения по хода на засегнатите артерии – аневризми) – с всички техни усложнения – тромбоза (запушване), емболия (откъсване на съсирек) и руптура (разкъсване на променената и изтънена стена на артерията или аортата).
Като рискови фактори за развитието на атеросклерозата се приемат високият холестерол, хипертонията, захарният диабет, тютюнопушенето, стресът, наднорменото тегло.
Стеснението и запушването на коронарните артерии на сърцето може да бъде причина за поява на симптоми на ангина пекторис („гръдна жаба”) или сърдечен инфаркт (http://http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/imagepages/18048.htm ) . Такива са болка зад и около гръдната кост, задух, безсилие, изтръпване на лявата ръка и др.
Наличието на разязвена плака или стеснение в сънните артерии ( http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/imagepages/1152.htm) , може да са причина за блокиране на притока на кръв към дадена зона в мозъка и да предизвика инсулт. Основни симптоми са изтръпване и/или парализи, засягащи едната половина на тялото или цялото тяло, нарушение в зрението, говора и други.
Когато атеросклерозата засегне бъбречните артерии се развива високо кръвно налягане (вазоренална хипертония), което трудно се контролира с медикаменти.
Стесненията (стенози) и запушванията (тромбози) на артериите най-вече на долните крайници предизвикват хронична артериална недостатъчност на крайниците (ХАНК). Водещи симптоми са периодично появяваща се болка при ходене (claudicatio intermittens), болка в покой, развитие на некрози и гангрени в периферните участъци на крайниците, които заплашват крайника с ампутация (виж предходните две публикации в блога).
Засягането на магистралните артерии в таза, може да доведе до проблеми с ерекцията при мъжете.
Дифузният характер на атеросклерозата е причината при идентификация на клинична изява да се търси и друга локализация на процеса.
По отношение на лечението много важна е профилактиката. Активен двигателен режим, спиране на тютюнопушенето, борба с наднорменото тегло, добър контрол на диабета и не на последно място намаляване на стреса са в основата на борбата с това заболяване.
При наличие на клинична симптоматика единственото правилно решение е да бъде потърсен съответния специалист – съдов хирург, кардиолог, невролог, за да може да се започне веднага адекватно лечение, което да предотврати опасните и дори понякога смъртоносни последствия за пациента.

1.http://en.wikipedia.org/wiki/Atherosclerosis
2.http://www.healthscout.com/ency/68/38/main.html
3.http://www.merck.com/mmhe/sec03/ch032/ch032a.html
4.http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4440

неделя, 15 ноември 2009 г.

Хронична Артериална Недостатъчност на Крайниците (ХАНК) Част 2


-->
Хронична Артериална Недостатъчност на Крайниците (ХАНК)
Част 2
Кои са симптомите на Хроничната Артериална Недостатъчност на Крайниците?
Има ли стадий ХАНК и кои са те?
Какво представлява claudicatio intermittens (клаудикацио интермитенс)?
Какво означава терминът критична исхемия на крайника?
Кои са основните принципи на лечението на ХАНК?
Какви медикаменти се използват при консервативното лечение на пациентите?
Кои са предимствата на оперативното лечение при ХАНК и кога се прилага?
Какво представляват „безкръвните” (ендоваскуларни) методи за лечение на артериалните заболявания на крайниците?
Кои са рисковите фактори за развитие на тези заболявания?
Как да се предпазим от тях?

Втора част на интервюто на Д-р Димитър Петков, д.м. за TV7.


неделя, 1 ноември 2009 г.

Хронична Артериална Недостатъчност на Крайниците (ХАНК)
Част 1

Кои са най-често срещаните заболявания на артериалната система?
Какво точно представлява атеросклерозата?
Какъв е механизмът на развитие на стесненията (стенози) и запушването (тромбоза) на артериалните съдове и как се отразяват те на кръвоснабдяването на засегнатите тъкани и органи?
Има ли определена възраст след която заболяването се среща по-често?
Диабетната микро- и макроангиопатия като причина за развитие на диабетно стъпало?
Какво представлява болестта на Бюргер?
Често ли се среща болестта на Buerger в България?

Интервю на съдовият хирург Д-р Димитър Петков, д.м. за TV7.