неделя, 29 ноември 2009 г.

Няколко думи за атеросклерозата

Атеросклерозата е заболяване на артериалната стена, при което е налице задебеляване на най-вътрешният и слой (http://en.wikipedia.org/wiki/File:RCA_atherosclerosis.jpg) което постепенно прогресира и в последствие се наблюдава запушване на увреденият кръвоносен съд. Като резултат на този процес се развива тъканна исхемия – липса на достатъчно количество кислород в кръвоснабдяваните от засегнатите артерии тъкани и органи.
Като правило заболяването обхваща всички съдове на човешкото тяло, но най-опасно е засягането на артериите на сърцето (исхемична болест на сърцето - ИБС), на тези кръвоснабдяващи мозъка (мозъчно-съдова болест – МСБ и инсулт), и на тези на долните крайници (Хронична Артериална Недостатъчност на Крайниците – ХАНК). Атеросклерозата протича по два типа – стенотично-облитеративна (с развитие на стеснения и запушвания) и дилатативна (с оформяне на разширения по хода на засегнатите артерии – аневризми) – с всички техни усложнения – тромбоза (запушване), емболия (откъсване на съсирек) и руптура (разкъсване на променената и изтънена стена на артерията или аортата).
Като рискови фактори за развитието на атеросклерозата се приемат високият холестерол, хипертонията, захарният диабет, тютюнопушенето, стресът, наднорменото тегло.
Стеснението и запушването на коронарните артерии на сърцето може да бъде причина за поява на симптоми на ангина пекторис („гръдна жаба”) или сърдечен инфаркт (http://http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/imagepages/18048.htm ) . Такива са болка зад и около гръдната кост, задух, безсилие, изтръпване на лявата ръка и др.
Наличието на разязвена плака или стеснение в сънните артерии ( http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/imagepages/1152.htm) , може да са причина за блокиране на притока на кръв към дадена зона в мозъка и да предизвика инсулт. Основни симптоми са изтръпване и/или парализи, засягащи едната половина на тялото или цялото тяло, нарушение в зрението, говора и други.
Когато атеросклерозата засегне бъбречните артерии се развива високо кръвно налягане (вазоренална хипертония), което трудно се контролира с медикаменти.
Стесненията (стенози) и запушванията (тромбози) на артериите най-вече на долните крайници предизвикват хронична артериална недостатъчност на крайниците (ХАНК). Водещи симптоми са периодично появяваща се болка при ходене (claudicatio intermittens), болка в покой, развитие на некрози и гангрени в периферните участъци на крайниците, които заплашват крайника с ампутация (виж предходните две публикации в блога).
Засягането на магистралните артерии в таза, може да доведе до проблеми с ерекцията при мъжете.
Дифузният характер на атеросклерозата е причината при идентификация на клинична изява да се търси и друга локализация на процеса.
По отношение на лечението много важна е профилактиката. Активен двигателен режим, спиране на тютюнопушенето, борба с наднорменото тегло, добър контрол на диабета и не на последно място намаляване на стреса са в основата на борбата с това заболяване.
При наличие на клинична симптоматика единственото правилно решение е да бъде потърсен съответния специалист – съдов хирург, кардиолог, невролог, за да може да се започне веднага адекватно лечение, което да предотврати опасните и дори понякога смъртоносни последствия за пациента.

1.http://en.wikipedia.org/wiki/Atherosclerosis
2.http://www.healthscout.com/ency/68/38/main.html
3.http://www.merck.com/mmhe/sec03/ch032/ch032a.html
4.http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4440